Opet odložen početak suđenja po tužbi ministra unutrašnjih poslova protiv Vesne Pešić

Kao novi datum početka suđenja zakazan je 23. januar sledeće godine.

Stefanović je tužio Vesnu Pešić, urednice portala Peščanik Svetlane Lukić i Svetlane Vuković, kao i taj portal zbog teksta "Dosoljavanje" objavljenog 14. maja 2016. godine, u kojem se govori o slučaju Savamala.

U tekstu Vesna Pešić, izmedju ostalog, piše da je "jedino glupost ministra policije Nebojše Stefanovića nenadmašna i nepredvidiva" i da do sada nije otkriveno "zašto je baš njemu dodeljena uloga da ispadne najgluplji. Možda zato što se on uvek pojavljuje posle Vučića da 'zapuši' preostale rupe. I kakve bisere je prosuo ovoga puta? Izjavio je da je 'spin' to što je glavna vest u Srbiji rušenje tri nelegalna objekta u Savamali.Baš samo tri objekta?"

Stefanović je u tužbi naveo da je "Vesna Pešić - novinar", a da je "maliciozno i netačno" preneta njegova izjava povodom nelegalnog rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici, koju je dao za Radio-televiziju Srbije, kao i da je "ironija da su tuženi, boreći se za pravnu državu i afirmaciju principa ljudskih prava i sami, i nadamo se iz nehata, povredili iste".

On traži od autorke i urednica portala odštetu u iznosu od 200.000 dinara zbog povrede časti i ugled.

Početak suđenja bio je prvi put zakazan za 5. maj, ali je za proteklih skoro osam meseci glavna rasprava odlagana i pomerana šest puta. I pripremno ročište u ovom slučaju održano je tek iz trećeg pokušaja.

 

 

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta Pravni saveti i zastupanje na sudu za članove NUNS - a koji podržava je organzacija Civil Rights Defenders.