Obradović: Informer objavljivao neistine i uvrede

Tekstovi su objavljeni pošto je NUNS pozvao javne ličnosti na bojkot Informera zbog hajke koju je taj tabloid vodio protiv portala KRIK i njegovog urednika Stevana Dojčinovića.

 

Obradović, koji je zbog tih tekstova tužio Vučićevića i Informer za nanošenje duševne boli, rekao je da ostaje pri navodima tužbe.

U Vučićevićevoj kolumuni objavljenoj 19. marta, kao i tekstu od 20. marta 2016. se navodi da je Obradović tražio od EU da srpskim vlastima narede da zabrane Informer i da je obavljao "sumnjive finansijske transakcije".

 

Navedeno je i da je Obradović, u ime NUNS-a, objavio fašistički proglas u kome poziva na uništenje Informera. 

 

Obradović je rekao i da su u navedenom tekstu, kao i u Vučićevićevoj kolumni, iznete neistine i primitivne uvrede na njegov račun kojima je, kako je naveo, doveden u pitanje njegov lični i profesionalni integritet.

 

Prema njegovim rečima, tvrdnjama da radi "u interesu Šiptara" bila mu je ugrožena i bezbednost.

 

Obradović je objasnio da NUNS nikada nije tražio zabranu Informera, kako je bilo navedeno u tom listu, dodavši da se to može videti i iz saopštenja NUNS-a.

On je naveo i da NUNS nikada nije pozivao na ekonomsko uništenje Informera.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije je u saopštenju apelovalo na javne ličnosti i novinare da ne daju izjave za Infomer, zbog kršenja etičkih i profesionalnih normi novinarstva, a ne na čitaoce da ne kupuju ovaj tabloid.

Obradović naglašava da saopštenja NUNS-a ne predstavljaju stav pojedinca, već Izvršnog odbora čiji se članovi izašnjavaju o njegovoj sadržini.

 

"Smatrali smo da Informer krši etički kodeks novinara koji je zvanični akt donesen od reprezentativnih novinarskih udruženja i asocijacija", rekao je on naglašavajući da se i sam složio sa sadržinom saopštenja.

 

Dodao je i da je jedna od misija NUNS-a zalaganje za poštovanje etičkog kodeksa novinara, profesionalnih standarda i Zakona o javnom informisanju.

 

Obradović je rekao i da su u tekstovima Informera navedene najprimitivnije i najvulgarnije uvrede  koje iz pristojnosti ne bi ponavljao na sudu.

Napomenuo je da je da se u navedenom tekstu spominje i optužba o sumnjivim finansijskim transakcijama kao i "saradnja sa Šiptarima" i da su takve tvrdnje kod jednog broja ljudi stvorile privid da radi u interesu Albanaca. Obradović živi u Vranju, na jugu Srbije u blizini Bujanovca i Preševa.

 

Na pitanje sudije da li je imao problema zbog toga, naglasio je da je imao probleme verbalne prirode, ali ne i fizičke napade.

 

Vukašin Obradović navodi da nikada nije dobio nijednu prijavu zbog sumnjivih finansijskih transakcija i da se to može lako proveriti.

 

Vučićević će, po odluci suda, biti saslušan 16. aprila 2018. godine.

 

Obradović je tužbu podneo 30. marta prošle godine.

 


Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta Pravni saveti i zastupanje na sudu za članove NUNS - a koji podržava je organzacija Civil Rights Defenders.