Opet odložen početak rasprave po tužbi ministra policije protiv Vesne Pešić

Ročište je odloženo jer zastupnik Nebojše Stefanovića, advokat Vladimir Pantović nije mogao da dodje na sud zbog zdravstvenih razloga, a ministar unutrašnjih poslova nije došao na sudjenje iako je, kako je rečeno, uredno pozvan.

Stefanović je tužio Vesnu Pešić, urednice portala Peščanik Svetlanu Lukić i Svetlanu Vuković, kao i taj portal zbog teksta pod naslovom "Dosoljavanje" iz 14. maja 2016. godine.

Vesna Pešić je u toj kolumni napisala i da je glupa Stefanovićeva izjava koju je dao RTS-u da policija nije mogla da reaguje na nezakonito rušenje u Hercegovačkoj ulici zato što bi sebe dovela u opasnost od pokidanih električnih kablova.

"Jedino je glupost ministra policije Nebojše Stefanovića nenadmašna i nepredvidiva, Do sada nismo otkrili zašto je baš njemu dodeljena uloga da ispadne najgluplji. Možda zato što se on uvek pojavljuje posle Vučića da 'zapuši' preostale rupe. I kakve bisere je prosuo ovoga puta? Izjavio je da je 'spin' to što je glavna vest u Srbiji rušenje tri nelegalna objekta u Savamali. Baš samo tri objekta?", piše između ostalog u tekstu.

Stefanović od autorke i urednica portala traži odštetu u iznosu od 200.000 dinara zbog povrede časti i ugleda.

Odlažući ročište sudija je rekla da je juče pred kraj vremena dobila obaveštenje da Stefanovićev zastupnik neće moći da dodje, jer je bolestan i da je ona o tome telefonom obavestila sve strane.

Zastupnica Vesne Pešić, advokatica Katarina Kostić kazala je da se po ko zna koji put odlaže ročište i da razlog za današnje odlaganje nije opravdan jer u kancelariji Pantović ima i drugih advokata, kao i da to nije razlog da ne dodje Stefanović koji je trebalo da bude saslušan.

"Ovakav tok postupka predstavlja izvestan pritisak na tuženu i medije od strane tužioca, odnosno ministra unutrašnjih poslova", rekla je Katarina Kostić i dodala da parnica služi  "ućutkivanju slobodnih reči i slobodnih medija".

Sledeće ročište zakazano je za 17. april.

Početak glavne rasprave bio je prvi put zakazan za 5. maj 2017, ali je za proteklih devet meseci  odlagan i pomeran osam puta. I pripremno ročište u ovom slučaju održano je tek iz trećeg pokušaja.

 

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta Pravni saveti i zastupanje na sudu za članove NUNS - a koji podržava je organzacija Civil Rights Defenders.