Završeno suđenje po tužbi guvrernerke NBS protiv Blica

NBS i guvernerka podneli su tužbu zbog teksta "Skandalozna naredba guvernerke: Zaposlite ih, pa neka su nestručni!" od 13. decembra 2014. u kome se navodi da je Jorgovanka Tabaković zapošljavala u NBS tako što je izdavala naređenja kadrovskoj službi sa svog mejla ko mora dobiti radno mesto, kao i da se posebno angažovala u slučajevima u kojima su stručne službe slale odgovor da je reč o nekvalifikovanim pojedincima.

 

Jorgovanka Tabaković na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede ugleda, časti i dostojanstva ličnosti traži milion dinara. Guvrenerka je prilikom svedočenja u septembru prošle godine rekla da taj tekst najteža uvreda koju je doživela u Srbiji od kada se bavi javnim poslom, od 1992. godine i da je "duboko uticala" na njen lični integritet i dostojanstvo.

 

Jorgovanka Tabaković je tada rekla da je kao javna ličnost spremna da je kritikuju i da sa zadovoljstvom čita kritičke tekstove, kao i da su i ona i NBS otvoreni za sve primedbe i sugestije, ali da su navodi u tekstu neistiniti i da niko u NBS, od kada je ona na njenom čelu, nije zaposlen mimo zakona i pravila.

 

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta Pravni saveti i zastupanje na sudu za članove NUNS - a koji podržava je organzacija Civil Rights Defenders.