Završeno suđenje "Informeru" po tužbi Žena u crnom, presuda u aprilu

Žene u crnom tužile su Vučićevića zbog teksta "Žene u crnom najveći strani plaćenici" koji je objavljen 9. novembra 2016. godine u kojem su, kako su navele, namerno izneti netačni podaci o visini i načinu finansiranja sa ciljem da se izvređa, uruši ugled i označi kao državni i nacionalni neprijatelj organizacija koja je najpoznatija po antiratnom aktivizmu.

Vučićević se na prethodna tri ročišta (u septembru i decembru prošle godine i januaru ove godine), na kojima je bilo predviđeno njegovo saslušanje, nije pojavio pravdajući se drugim suđenjima i službenim obavezama. 

Na poslednjem ročištu, u januaru, sudija je objasnio da saslušanje tuženog nije obavezno, ali da će dati još jednu priliku Vučićeviću da govori pošto je reč o medijskom predmetu, kao i da je u interesu Vučićevića da dođe u sud.

Urednik "Informera" danas je rekao da navodi iz teksta nisu uvreda za Žene u crnom, već da se radi o "činjenicama". On nije hteo da otkrije izvore koji su mu dostavili podatke o finansiranju Žena u crnom, navodeći da na to ima pravo u skladu sa Zakonom o informisanju.

"Obratite se Upravi trezora da proverite da li su navodi o tim parama tačni", rekao je Vučićević i dodao da  organizaciji Žene u crnom treba ograničiti rad kao "stranoj agenturi čija je osnovna delatnost da se Srbija optuži i osudi za genocid u Srebrenici".

Presuda se po rečima sudije očekuje oko 1. aprila.

 

 

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta Pravni saveti i zastupanje na sudu za članove NUNS - a koji podržava je organzacija Civil Rights Defenders.