Suđenje Vrbaški protiv RTV nije počelo ni posle dve godine

Kako je rečeno, stranke u postupku o terminu početka suđenja biće obaveštene pisanim putem, apredmet će ubuduće voditi sudija Sanja Knežević Jojić koja je za sudiju Višeg suda izabrana početkomoktobra.Vrbaški je u avgustu 2016. tužio RTV, urednicu Marijanu Jović Lainović i Ćurčiju zbog priloga emitovnog14. maja 2016. u Vojvođanskom dnevniku o stanarima objekata bivše Prve uprave u Gakovu koji sudanima bili bez struje.

 

U prilogu se kaže da je Vrbaški vlasnik tih stanova, kao i da je poznat po tome što je u ataru Gakovanjegova firma uzurpirala više od 2.500 hektara državnih oranica. Vrbaški je u tužbi naveo da je u prilogu označen kao kriminalac i da to "šteti njegovom ugledu "pričinjava duševnu bol" i ima "negativan uticaj na poslovnu delatnost privrednih društava kojih jevlasnik ili suvlasnik", pa je na ime obeštećenja zatražio 10 miliona dinara.

 

U ovom postupku za više od dve godine održano je samo pripremno ročište u aprilu prošle godine, apočetak glavne rasprave dva puta je otkazivan, jednom zbog bolesti Vrbaškog u septembru 2017, a drugiput u februaru ove godine kada se niko nije pojavio u sudu jer zbog snega nisu mogli na vreme da stignuiz Novog Sada u Beogradu.

 

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta Pravni saveti i zastupanje na sudu za članove NUNS - a koji podržava je organzacija Civil Rights Defenders.