Apelacioni sud potvrdio presudu Vesni Pešić i Peščaniku

Prema presudi, objavljenoj na sajtu Apelacionog suda, one treba da solidarno plate i troškoveparničnog postupka od 93.100 dinara, 2.000 dinara manje nego što je presudio Viši sud.

 

Stefanović je tužio Vesnu Pešić, urednice portala Peščanik Svetlanu Lukić i Svetlanu Vuković,kao i sam portal zbog teksta Vesne Pešić "Dosoljavanje" iz maja 2016. godine, u kojem se govorio slučaju Savamala, kada su nepoznate osobe bagerima srušile više objekata, a policija se nijeodazvala na pozive građana.

 

Po nalaženju Apelacionog suda, prvostepeni sud pravilno je zaključio da nisu svi vidovisaopštavanje sadržine ideje i mišljenja obuhvaćeni slobodom izražavanja, jer sloboda izražavanjane sme da bude suprotna svojoj svrsi.Apelacioni sud je u presudi naveo da delovi teksta ne doprinose javnoj raspravi o događajima u Savamali i nisu usmerene na rešenje problema, već na vređanje dostojanstva, ugleda i časti, jer je"tužilac okarakterisan kao neko ko je "najgluplji" čija je "glupost nenadmašna". Takvim kvalifikacijama vređa se dostojanstvo tužioca, piše u presudi. Stefanović je podneo tužbu u julu 2016. godine, a glavna rasprava počela je 27. aprila ovegodine. Početak glavne rasprave bio je prvi put zakazan za 5. maj 2017, ali je odlagan i pomeran skorodeset puta.

 

Poslednje ročište održano je 10. jula, a prvostepena presuda Višeg suda stranama upostupku dostavljena je početkom avgusta, posle čega su se tuženi žalili Apelacionom sudu.

 

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta Pravni saveti i zastupanje na sudu za članove NUNS - a koji podržava je organzacija Civil Rights Defenders.