NUNS: Vlast u Aleksandrovcu ne sme da diskriminiše i ugrožava novinare

NUNS osuđuje napad za koje smatra odgovornim čelne fukcionere Aleksandrovca, pre svih predsednika opštine Mirka Mihajlovića i predsednika Skupštine opštine Toma Savkovića. Nezakonita je i neprihvatljiva zabrana novinaru Zdraviću da prisustvuje sednicama Skupštine opštine sa obrazloženjem da „neistinito piše o rukovodstvu Opštine“, i da je „nedostojan“.

 

Juče je radnik opštinskog obezbeđenja fizički sprečio novinara Zdravića da uđe na sednicu lokalnog parlamenta a zatim ga i napao, o čemu postoji video zapis koji je dostavljen NUNS-u.

 

NUNS poziva odbornike Skupštine opštine Aleksandrovac da pokrenu pitanje odgovornosti za napad i diskriminaciju novinara, u skladu sa Ustavom i Zakonom o javnom informisanju i medijima koji strogo i nedvosmisleno zabranjuju ograničavanje slobode javnog informisanja.

 

Skandalozna je sinoćna izjava šefa odborničke grupe SNS u SO Aleksandrovac Dejana Markovića da je novinaru Gvozdenu Zdraviću zabranjeno da prati sednicu opštinskog parlamenta „jer piše neobjektivno“.

 

Podsećamo da čelni funkcioneri Aleksandrovca ne mogu da odlučuje o “nedostojnosti” novinara da izveštava o radu opštinskog parlamenta. Za utvrđivanje kršenja zakonskih i etičkih pravila novinarstva zaduženi su sud, REM i Savet za štampu a ne vlast.

 

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 28.06.2019