NUNS besplatno zastupa novinare

Do sada su tri slučaja rešena u korist tuženih članova NUNS-a, rečeno je na stručnoj raspravi "Sudska praksa u medijskim postupcima" na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati NUNS-a.


NUNS od 2011. godine, u saradnji sa organizacijom Civil right defenders i advokatskom kancelarijom Živković Samardžić, pruža besplatnu pravnu pomoć svojim članovima: besplatno pravno savetovanje i besplatno zastupanje na sudu.
Kao uslov za pomoć je da je novinar član NUNS-a i da nije prekršio novinarsku etiku, što se dogodilo u nekoliko slučaja.
Do sada je NUNS primio 129 zahteva svojih članova u vezi sa profesionalnim i pravnim savetima.


Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović najavio je da će uskoro predstaviti prototip ugovora koji bi trebalo da reguliše prava novinara unutar matičnih redakcija.


Kruna Savović iz advokatske kancelarije Živković Samardžić navela je kao primer slučaj urednika Dnevnika Petra Petrovića, koji je oslobođen optužbi ali je imao troškove suđenja koje nije mogao da pokrije.


Ona je ukazala i na slučaj “Basara-Vukadinović” kada je presuđeno da su izneti vrednosni sudovi “ali da je Basara morao da ih proveri” što je kako navodi, samo po sebi "nonsens". Kao zanimljivost je navela da su glavni urednik i osnivač oslobođeni.
“Ili su svi krivi ili niko nije kriv”, navela je kruna Savović.


Goran Miletić, programski direktor Civil Right defendersa, istakao je da su nakon 2000. godine međunarodna zajednica ali i donatori pogrešili kada su prekinuli finansiranje odbrane novinara očekujući da će policija tada vršiti svoj posao i da neće biti nasilja nad novinarima.


Slobodan Kremenjak iz advokatske kancelarije Živković Samardžić je naveo da je ovaj projekat jako značaj ali da je on sredstvo kojim s edeluje na simptome a ne na uzroke.


„Problem je što se sada više govori kako će se plaćati TV pretplata nego šta zaista sadrže izmene Zakona o medijima a ne da li se njim štite prava novinara“, istakao je Kremenjak.