Nove pretnje novinarima

 

U spornim komentarima se novinari nazivaju "ološem koji je za batine", "miševima koje plaćaju da truju i uništavaju ovaj napaćeni narod" ili se dovode u vezu sa "onima koji su nas bombardovali i zbog kojih nam se rađaju i boluju naša dečica".

Načelnik niške policije Srđan Grekulović je potvrdio da su inspektori odmah pokrenuli istragu i prikupili dokaze, a da se očekuje i reakcija tužilaštva.Načelnik niške policije Srđan Grekulović je potvrdio da su inspektori odmah pokrenuli istragu i prikupili dokaze, a da se očekuje i reakcija tužilaštva.

Vredi pomenuti da su sporni komentari usledili nakon što je objavljen tekst ooptužbama zamenika gradonačelnika Niša Ljubivoja Slavkovića da su novinari Južnih vesti "strani plaćenici", da zna ko su njihovi "nalogodavci", kao i da zna koliko je puta urednik Predrag Blagojević bio "preko bare".

Gradonačelnik Zoran Perišić odbio je da komentariše izjave svog zamenika, a pitanje da li podržava ili osuđuje takvo ponašanje za njega je bilo smešno.

Atmosfera prošlosti

Bilo koji vid uvrede upucen predstavnicima medija je neprihvatljiv u savremenom društvu, a posebno ako je upućen od strane nosioca javne funkcije, ocenjuje predsednik niškog Odbora za ljudska prava Dragan Đorđević.

- Nosioci javnih funkcija su u obavezi da svojim ponasanjem i izjavama dodatno utiču na stvaranje okruženja koje će omogućiti nezavisnost i bezbednost novinara, a ne da podstiču stereotipe i atmosferu iz ne tako davne prošlosti, koje mogu imati ozbiljne posledice - kaže Đorđević.