Danas se navršava 24 godine od ubistva Amidžića, Petrovića, Milićevića i Ilića

Automobil u kom su se nalazili napadnut je iz zasede i izrešetan 9. oktobra 1991. godine, a tužilaštva Srbije i Hravatske do danas nisu pokrenula istragu ovog zločina.

 

Komandant III bataljona 544 motorizovane brigade JNA Jovo Ilić je za UNS-ov “Dosije” o ubijenim i nestalim novinarima potvrdio da su novinari ubijeni u vreme kada je na snazi bilo primirje i nije bilo borbenih dejstava. Niko od vojnih ni civilnih vlasti Ilića nije kontaktirao, iako je on bio prvi na licu mesta i prevezao ranjenog Sretena Ilića do brigadne bolnice u Glini.

Podaci iz Amidžićeve novinarske beležnice i dokumentacije koju je imao kod sebe ubrzo nakon ubistva pojavili su se u hrvatskom listu “Slobodni tjednik”. Tekst pod naslovom “Pucati na špijune bez zaustavljanja” objavljen je 17. oktobra 1991. godine i iz njega se vidi da je autor teksta Jovan Kubura posedovao privatne Amidžićeve stvari.

 

UNS ističe da je u periodu od 1991. do kraja 2001. godine 39 novinara i medijskih radnika koji su radili za srpske redakcije ubijeno, kidnapovano, nestalo ili izgubilo život pod nerasvetljenim okolnostima.