BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Jugoslav Ćosić, Nikola Stojić i Adria News Više medija N1 i Adria News
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak TV N1
Opis situacije:
5.2.2021. - Telenor doo je 5. februara 2021. godine Višem sudu u Beogradu podneo tužbu za naknadu štete protiv Jugoslava Ćosića, Nikole Stojića urednika portala N1, i Adria News doo iz Beograda, zbog navodne negativne medijske kampanje protiv Telenora u vezi sa planiranom saradnjom Telekoma i Telenora. Tužbom se zahteva da tuženi solidarno plate Telenoru na ime naknade štete iznos od 113.235.628 dinara, što je skoro milion evra. U tužbi se navodi da su televizija i sajt N1 objavili ogroman broj neistinitih informacija o Telenoru u vezi sa njegovom planiranom poslovnom saradnjom sa Telekomom što navodno predstavlja negativnu medijsku kampanju protiv Telenora, koja mu je već navodno nanela veliku materijalnu štetu. Takođe, Telenor je uz tužbu podneo i zahtev za određivanje privremene mere kojim bi se Jugoslavu Ćosiću i Nikoli Stojiću zabranilo dalje objavljivanje bilo kakvih informacija i komentara o planiranoj saradnji Telekoma i Telenora do okončanja ovog spora, pod pretnjom penala od 300.000 dinara za svaku takvu objavu. Viši sud je odbio ovaj zahtev Telenora, na šta se on žalio i postupak je u toku.
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
NUNS je obavestio Evropsku i Međunarodnu federaciju novinara i Evropski centar za slobodu štampe i medija i predložio da se ovaj slučaj uvrsti na Plaformu Saveta Evrope i Mapping Media Freedom, jer visina naknade štete i zahtev za određivanje privremene mere predstavljaju vrstu pritiska na ovaj medij i novinare, a takođe i na slobodu medija i pravo javnosti da bude obaveštena.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: