BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Novinarka Večernjih novosti List Večernje novosti
Pol: Mesto događaja:
Ženski Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Večernje novosti
Opis situacije:
18.3.2021. - Političar Dragan Đilas na konferenciji za novinare odbio je da odgovori na pitanje novinarke Novosti o tome da li poseduje račune u Hongkongu i o firmama u njegovom posedu koje je objavio KRIK 2018. godine u svom istraživanju. On je rekao: "...pošto sam dokazao da ovo što ste objavili je laž, ako želite da Vam odgovorim morate ovde javno da se izvinite i meni i svim ljudima u Srbiji zbog laži koje ste objavili. Ako se izvinite ja ću vam odgovoriti na pitanja, ako te ne učinite ja neću sa vama razgovarati." Još je dodao: " To bi značilo poštovanja gospođice, na srpskom jeziku se kaže da ste vi u Večernjim novostima lažovi, da uništavate živote ljudima, da vas ja ne priznajem kao novinare i da ste ovde priključeni kao građane jer novinari rade svoj posao u skladu sa novinarskim kodeksom i ne objavljuju onakve laži i omogućavaju onima o kojima navode neku informaciju da daju izjavu što vi nikada niste uradili." Takođe, tri dana kasnije prilikom nove konferencije za štampu ista novinarka je postavila slična pitanja i Drgan Đilas je odgovorio: - Izgledate sada mnogo bolje nego ono veče na "Pinku", kada ste bili malo uzbuđeni. Sada radite posao za koji ste plaćeni. Ja vama i onima koji se predstavljaju kao novinari - a u svojim pitanjima, kao što ste upravo vi izneli, iznose laž da sam bio ovlašćen na bilo koje račune na Mauricijusi i gde ste već naveli - dok mi se ne izvinite neću odgovarati.
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: