BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Milan Jovanović On-line Žig info
Pol: Mesto događaja:
Muški Vrčin
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Žig info
Opis situacije:
29.3.2021. - Novinara Milana Jovanovića je 29. marta u jutarnjim satima pozvao direktor JP "Vodovod i kanalizacija" Grocka, Mirko Dobrijević, da ga obavesti da će radnici ovog preduzeća izaći po predmetu Žig infa, a tiče se njegovog istraživanja ilegalnog priključka na vodovodnu mrežu u naselju Vrčin, kod pomoćnika većnika u GO Grocka, Živadina Mitrića. Zbog hitnosti, Jovanović nije obavestio svoje obezbeđenje-pratnju i otišao je sam na lice mesta, kako bi napravio reportažu sa radnicima vodovoda. Međutim, kada su radnici vodovoda napustili datu lokaciju, Živadin Mitrić i njegova supruga zatvorili su metalnu kapiju i obezbedili je rezom, pre nego je Jovanović napustio lokaciju. Prema rečima Jovanovića, Živadinova supruga mu se obratila rečima: Tu ćeš i ostati, nećeš izađi. Nakon 15 minuta Jovanović je svojim vozilom udario u zatvorenu kapiju, kako bi izašao, a imao je istaknutu novinarsku legitimaciju sve vreme.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je prijavljen policiji.
Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
29.3.2021. - NUNS je izrazio zabrinutost i skrenemo pažnju predstavnicima vlasti i nadležnim institucijama da ne izbace Milana Jovanovića iz fokusa i da učine sve što je u njihovoj moći da se on kao novinar, ali građanin ove zemlje oseća sigurno i bezbedno. NUNS je obavestio

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: