BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Daško Milinović Radio
Pol: Mesto događaja:
Muški Novi Sad
Vrsta povrede: Izvor:
Fizički napad Daško Milinović
Opis situacije:
16.4.2021. - Novinara Daška Milinovića, radijskog voditelja emisije „Daško&Mlađa“, napala su dvojica mladih muškaraca, 16. aprila ujutru oko 6:45 časova, u Ulici vojvode Knićanina u Novom Sadu, prilikom odlaska na posao, i naneli mu lakše telesne povrde. Napadači su ga prvobitno poprskali suzavcem, te su pokušali šipkom da ga udare u glavu, međutim, novinar je uspeo da zakloni rukom svoje lice i uspeo je na taj način da ublaži ishod ovog napada. Napadači su, nakon toga, pobegli.
Vlasti su obaveštene:
Da

18.4.2021 . -Pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Novom Sadu vodi se postupak protiv tri osobe osumnjičene za napad, M.E. (31) je osumnjičen za podstrekivanje na nasilničko ponašanje, a U.S. (25) i N.K. (24) za krivično delo nasilničko ponašanje u saizvršilaštvu. Nakon saslušanja Osnovni sud u Novom Sadu je U.S. i M.E. odredio pritvor, dok je N.K. u bekstvu i za njim se intenzivno traga.
Slučaj je procesuiran:
Da

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
16.4.2021. - NUNS je osudio ovaj napad, izrazio zabrinutost i zebnju za bezbednost novinara Milinovića, budući da se ovde evidentno radi o jednoj organizovanoj akciji. Obavestio je institucije i međunarodne organizacije. 16.4.2021. - Koalicija za slobodu medija (Asocijacija medija, AOM, NDNV, NUNS, Lokal pres i SĆF) je reagovala i navela da bezbednost novinara već duže predstavlja ozbiljan problem, na koji je ova koalicija već bezbroj puta ukazivali. Koalicija je navela da zateva hitnu istragu i procesuiranje napadača. 16.4.2021. - SafeJournalists mreža je osudila napad i podsetila da Srbija ima dugu isotriju nerešenih slučajeva napada na novinare.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: