BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
JUGpress, Infovranjske, Danas, portal Nova.rs, TV N1, News Maxadria i dr. Više medija JUGpress, Infovranjske, Danas, portal Nova.rs, TV N1, News Maxadria i dr.
Pol: Mesto događaja:
0
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Tužene redakcije
Opis situacije:
6.4.2021. - Kompanija “Millennium team doo” iz Beograda je podnela 11 tužbi protiv više medija i zatražila ogromne naknade materijalne štete. Tuženi su lokalni mediji JUGpress iz Leskovca i Infovranjske iz Vranja, kao i dnevni list Danas, portal Nova.rs i kablovske televizije N1 i News Maxadria, svi zbog verodostojnog prenošenja informacija iznesenih na konferencijama za medije Narodne stranke u Leskovcu i Vranjskoj banji početkom februara ove godine, a “Millennium team doo” u tužbama zahteva utvrđivanje povrede ugleda i naknadu materijalne štete u visini od 100.000 evra po tužbi. “Millenijum team doo” pre podnošenja tužbi nije zvanično demantovao ni jednu od informacija niti je zatražio od tuženih medija da objave njihov odgovor na iznete navode sa konferencija za medije Narodne stranke.
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
6.4.2021. - Članice Koalicije za slobodu medija (Asocijacija medija, AOM, NDNV, NUNS, Lokal pres i SĆF) izrazile su duboku zabrinutost zbog pritiska koji se sprovodi nad većim brojem medija. Naveli su da ogromne naknade štete koju ova kompanije zahteva u tužbama predstavlja ogoljeni vid pritiska koji samo po osnovu plaćanja takse na odgovor na tužbu praktično vodi gašenju utuženih lokalnih medija, pritiska kojim se želi poslati poruka i svim drugim medijima da mogu biti preko noći ugašeni ukoliko ne poštuju moć velikih kompanija, a ozbiljno se ugrožavaju javno informisanje i sloboda i pravo građana u lokalnim zajednicama da budu obavešteni o svim događajima bez cenzure.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: