BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Gordana Bjeletić On-line Južne vesti
Pol: Mesto događaja:
Ženski Niš
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Južne vesti
Opis situacije:
31.3.2021. - Južnevesti.info plagirani sajt koji je kopija niškog nezavisnog medija Južne vesti još uvek postoji, radi i nastavlja da obmanjuje javnost, te plasira neistine o članovima stvarne redakcije. Na ovom sajtu se ne izveštavaju u javnom interesu niti se poštuje Kodeks novinara Srbije, već su deo propagandne mašinerije i služi za diskreditovanje novinara i neistomišljenika. Na sajtu se objavljuju tekstovi kojima se crtaju mete glavnoj i odgovornoj urednici "Južnih vesti" Gordani Bjeletić, koju lažni portal optužuje da "laže i manipuliše informacijama" i "ima zadatak da sruši Srpsku naprednu stranku sa vlasti u Nišu". Agresivna kampanja protiv Bjeletić usledila je nakon ukazivanja pravih Južnih vesti na diskriminatorsko ponašanje gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, koja je rekla da "neće više davati nikakve izjave za medije koji dodatno komentarišu te izjave".
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
31.3.2021. - Koalicija za slobodu medija (Asocijacija medija, AOM; NDNV; NUNS, Lokal pres i SĆF) osudila je crtanje mete novinarki i navela da smo svedoci da se tabloidne hajke i diskreditacija nezavisnih novinara nastavljaju svakodnevno u Srbiji, pa i uz pomoć ovakvih alata. Time postaje jasno da država nije stvarno zainteresovana za dijalog i saradnju sa novinarskom profesijom, kako bi zaštitila novinare i pružila im sigurnost i uslove za rad, već joj je cilj da utiša i isključi. Ova opasna praksa nastavlja da urušava medijsku scenu Srbije i da sve pozitivne procese ponovo vraća na početak.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: