BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Redakcija Južnih vesti On-line Južne vesti
Pol: Mesto događaja:
0 Niš
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Južne vesti
Opis situacije:
25.3.2021. - Nakon što je novinarka Južnih vesti postavila pitanje gradonačelnici u vezi sa pričom o zabrani funkcionerima da daju izjave pojedinim medijima, ona je odgovorila: „To nije uobičajena praksa, uobičajena praksa je za one medije koji naše odgovore zloupotrebljavaju, odnosno izvlače iz konteksta, prenose pogrešno, ono što je najvažnije, izvlačeći upravo iz konteksta i zbog toga što komentarišete u tekstovima, odnosno oni mediji koji komentarišu naše odgovore neće dobijati odgovore ubuduće. To ne važi samo za Južne vesti, to važi za sve medije, osim za elektronske medije ove vrste gde reč, ono što izgovaramo se zapravo čuje i ne može da se drugačije izmontira. Dakle to pre svega važi za portale i za pisane medije, to smo odlučili i tako će ubuduće biti...“
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
25.3.2021. - NUNS je osudio nov slučaj diskriminacije medija i podsetio NUNS podseća da je zakonom "zabranjena neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja...", a u istom članu se navodi i da se ne sme "ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija...". NUNS je pozvao gradsku upravu Niša i gradonačelnicu Draganu Sotirovski da prestanu sa diskriminacijom medija i novinara i omoguće im da nesmetano obavljaju svoj posao i da informišu građane o događajima i informacijama o kojima javnost ima opravdan interes da zna u skladu sa zakonom.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: