BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
KRIK i CRTA On-line KRIK i CRTA
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak KRIK
Opis situacije:
17.3.2021. - Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović danas je u skupštini izneo niz optužbi na račun redakcije KRIK-a i urednika Stevana Dojčinovića lažno tvrdeći da redakcija KRIK-a pere novac, ne plaća porez i da su kriminalno udruženje. Martinović je lažno optužio KRIK da je kriminalno udruženje i da novac koji dobijamo „za lažne projekte koji nikada nisu napravljeni“ trošimo na skupocene automobile, stanove, odela, mobilne telefone, a ostatak iznosimo iz zemlje.Martinović je naveo: „Ja vam tvrdim ti šefovi nevladinih organizacija bogatiji su od svih nas zajedno i to narod Srbije treba da zna. To nisu nikakve nevladine organizacije to su u stvari, da se mi ne lažemo i da govorimo jednim ljudskim jezikom, to su kriminalna udruženja“, rekao je Martinović. Nastavio da iznosi laži o KRIK-u pa je tako rekao da ne plaćamo porez niti dažbine u Srbiji i optužio je urednik KRIK-a Stevana Dojčinovića da pere novac: "Pere čovek novac od ovih svojih saradnika, uzme račune preko pejpala (PayPal), imaju jednu aplikaciju, uđite na njihov sajt, neću sad da ga reklamiram, ali uđite na njihov sajt, kliknete na tu aplikaciju i novac izlazi iz zemlje“, rekao je. Takođe, Martinović je iskoristio i da napadne predstavnike organizacije CRTA, navodeći da voze najnovije i najskuplje automobile, lažno tvrdio da imaju predstavništvo u „vili na Dedinju koja teško može da se poredi sa objektima u kojima se nalaze ambasade najmoćnijih država sveta“ i naveo da žive u luksuznim stanovima.
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: