BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
KRIK On-line KRIK
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak KRIK
Opis situacije:
9.5.2021. - Direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić tužio je KRIK zbog vesti „Političke veze kruševačke kriminalne grupe: ’Gašić kod Jotke na kazanu’“ u kojoj su preneti detalji sa suđenja Zoranu Jotiću Jotki i njegovim saradnicima, koji su optženi za ubistva. U sudnici su kao dokaz pušteni razgovori koje je tužilaštvo prisluškivalo, a u jednom od njih se čuje optuženi član grupe Saša Zoraja kako kaže da Jotić ne mora da brine za svoju bezbednost jer je „Bratislav Gašić kod njega na kazanu“. Gašić u tužbi tvrdi da je novinarka KRIK-a Milica Vojinović u tekstu iznela „zlonamernu interpretaciju prisluškivanog razgovora čime mu je direktno povredila ugled i čast“ i zahteva naknadu štete u iznosu od pola miliona dinara. Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović je naveo: „Posao smo uradili profesionalno – objavili smo samo činjenice sa suđenja i čak smo objavljivanje vesti odložili za jedan dan kako bismo pokušali da stignemo do Gašića za komentar. On, međutim, za KRIK nije želeo da objasni zbog čega kriminalci o njemu govore na ovakav način“.
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: