BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Mirjana Stevanović List Danas
Pol: Mesto događaja:
Ženski Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Danas
Opis situacije:
8.6.2021. - Zbog objavljenog teksta „Nelegalan prevoz ili nelegalno suzbijanje konkurencije“ u dnevnom listu Danas, novinarki Mirjani Stevanović upućene su uvrede od strane vlasnika transportnog preduzeća „Bora Kečić“ Žarka Kosovića. Najpre je Kosović, evidentno revoltiran tekstom, zvao Mirjanu Stevanović, te joj je usmeno zapretio tužbom, ponavljajući da je „Bora Kečić“ svetska firma i jedna od „deset najboljih“. Nakon telefonskog razgovora Kosović je nastavio sa pritiscima i uvredama – SMS porukama. Jedna od poruka bila je sledeće sadržine: „Novinarčino, najavi me kod tvog direktora da sa njim popričam o tvom statusu, zašto ti daje malu platu. Da li zato što si loš radnik, pogotovo novinar ili sumnja da živiš od ličnih sponzora“.
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
8.6.2021. - NUNS je osudio uvrede koje su iznete na račun novinarke i neprimeren način komunikacije sa medijskim radnicama i radnicima, pogotovo kada dolazi sa pozicije moći. NUNS je podsetio da je po Zakonu o javnom informisanju i medijima propisano na koji način može da se osoba obrati ako smatra da je neka informacija netačna ili nepotpuna, odnosno da traži demanti. Prema članu 83, lice na koje se odnosi informacija, koja može da povredi njegovo pravo ili interes, može od odgovornog urednika zahtevati da, bez naknade, objavi odgovor u kome ono tvrdi da je informacija neistinita, nepotpuna ili netačno preneta.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: