BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Danas, Gojko Vlaović List Danas
Pol: Mesto događaja:
Muški Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Verbalna pretnja Danas
Opis situacije:
26.6.2021. - Novinar ekonomske rubrike Danasa Gojko Vlaović je naveo da je na profilu svog Fejsbuk prijatelja komentarisao njegovu objavu privatno, a ne kao novinar koja se nije ticala Danasa. Nakon par njegovih komentara obratila mu se osoba koja je nabrajajući nekoliko novina u Srbiji, posebno apostrofirala list Danas kao ‘autošovinističko smeće’. Upozorio je tu osobu da ga ne uznemirava i targetira i da će ga ako nastavi prijaviti nadležnima. Vlaović je zatim naveo: „On je na to, reč je o muškoj osobi, ponovio da je Danas ‘smeće’ koje ‘treba zapaliti da izgori do temelj’. ‘Više ste zla nanijeli Srbiji nego svi neprijatelji zajedno’, dodao je. Poručio je da će ‘to smeće’, misleći na Danas, izgoreti ‘kad tad’ a da će svi zaposleni otići ‘na dugogodišnje robije’. Završio je sa: ‘Zapamti to dobro 27. juna, uoči Vidovdana. Stoko!’“. Nakon toga se u konverzaciju uključio još jedan učesnik koji je blatio Danas i vređao ga skaradnim izrazima: "uz optužbe da ‘radim za apanažu za tuđe interese, a ne srpske“. I njega je upozorio da će ga prijaviti a on je nastavio sa vređanjem. Vlaović je dodao: "Istakao je i da ‘samo bolestan čovek može biti novinar u Srbiji gde su mediji većinski na Vučićevoj strani, a ostatak je pod kontrolom strane agenture’“.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Da

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: