BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
KRIK On-line KRIK
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak KRIK, NUNS
Opis situacije:
22.7.2021. - KRIK je 22. jula objavio na svom sajtu delove iskaza Veljka Belivuka, šefa kriminalne grupacije osumnjičenog za više brutalnih likvidacija, gde piše da je na saslušanju u tužilaštvu pre dve nedelje negirao da je ubica, ali je govorio o svojim navodnim konekcijama sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i drugim ljudima iz vrha vlasti. Pričao je takođe i o svojim navodnim poslovima koje je morao da obavlja za njih, te i o samom sastajanju sa predsednikom Srbije. Nakon skoro 24 sata, osvanule su naslovne strane u kojima cela ta priča pokušava da spinuje i na kojima se sam KRIK povezuje sa kriminalnim grupacijama. Sa druge strane, istog tog dana kada je objavljen tekst, na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, stvara se atmosfera u kojoj se KRIK diksvalifikuje kao medij i povezuje se direktno sa Belivukom i njegovom kriminalnom organizacijom.
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
23.7.2021. - NUNS je oštro osudio kampanju protiv PINK-a i upozorio da se ovim načinom komunikacije prema javnosti stvara opasnost crtanja meta novinarima i novinarkama te redakcije. NUNS je podsetio kolege i koleginice u drugim redakcijama da se drže Kodeksa novinara i etičkih načela, i da ne upadaju u prljave političke igre, budući da na taj način samo doprinose kaljanju časti novinarske profesije.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: