BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Danas, Raskrikavanje, Cenzolovka, Javni servis i Centar za interkulturnu dokumentaciju Više medija Danas, Raskrikavanje, Cenzolovka, Javni servis i Centar za interkulturnu dokumentaciju
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Danas onlajn
Opis situacije:
12.8.2021. - Kompanija „Adria media group“, osnivač i izdavač tabloida „Kurir“, podnela je tužbu protiv dnevnog lista Danas, portala Raskrikavanje, Cenzolovka i Javni servis, i novosadske nevladine organizacije Centar za interkulturnu dokumentaciju, i tražila je da tuženi ime naknade nematerijalne štete zbog povrede poslovnog ugleda radnjama nepoštene konkurencije solidarno isplate 11 miliona dinara. Kako se navodi u tužbi, pomenuti mediji i nevladina organizacija su objavljivanjem tekstova u kojima se navodi da taj tabloid često objavljuje lažne i manipulativne vesti, kao i da sistematski neguje govor mržnje kao deo svoje uređivačke politike, izneli neistinite, neproverene i uvredljive informacije o tužiocu. I da su na taj način postupili suprotno normama Kodeksa novinara Srbije i Kodeksa poslovne etike i naneli nematerijalnu štetu „Kuriru“ koja se „ogleda u značajnoj i trajnoj povredi poslovnog ugleda tužioca, a posledično tome i materijalnu štetu, imajući u vidu da je poslovanje tužioca usko povezano sa poslovnim ugledom koji tužilac uživa“.
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: