BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Jasmina Dobrilović TV Newsmax Adria
Pol: Mesto događaja:
Ženski Novi Sad
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Jasmina Dobrilović
Opis situacije:
3.9.2021. - Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, tokom otvaranja kovid bolnice u Novom Sadu, ušao je u verbalni sukob sa novinarkom Jasminom Dobrilović, navodeći da medij za koji radi je u između ostalog i u vlaništvu predsednika Stranke slobode i pravde, Dragana Đilasa „koji radi sve protiv države Srbije“. Na pitanje novinarke da li može da to dokaže, ukoliko ga tuži zbog tih navoda, Lončar je poručio: “Tužite me, pa ću da dokažem.” Svoje izlaganje, ministar je završio seksističkom opaskom savetujući koleginicu Dobrilović „da se ne nervira jer to utiče na lepotu“.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
4.9.2021. - NUNS je osudio targetiranje i vređanje novinarke i naveo da su naše koleginice i kolege izložene kontinuiranim napadima, omalovažavanjima i vređanjima od javnih funkcionera, što dodatno doprinosi polarizaciji našeg društva i onemogućava informisanje građana u javnom interesu. NUNS je podsetio da su predstavnici vlasti dužni da odgovaraju na pitanja novinarima, budući da novinarska profesija nije i ne sme da bude u službi politikantskog potkusurivanja, niti služi za predizborne okršaje sa političkim rivalima, i da niko ne sme, pogotovo predstavnici vlasti, da se na ovakav način ophodi prema našim kolegama i koleginicima.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: