BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Novinari portala Žig info On-line Žig info
Pol: Mesto događaja:
0 Grocka
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Žig info
Opis situacije:
30.8.2021. - Novinari portala Žig info su u saopštenju GO Grocka od 30. avgusta neosnovano optužene zbog objavljivanja informacija u vezi sa angažmanom novinarke Gordane Uzelac u toj opštini. U saopštenju se navodi da naše kolege lažu i negira se činjenica da je Gordana Uzelac angažovana u opštini na poslovima komunikologa – savetnika za medije predsednika GO Grocka, iako za to postoje pisani dokazi koji su i objavljeni na portalu Žig info. Nakon ovog saoštenja, lokalni odbor Srpske napredne stranke nastavio je sa ovakvom vrstom pritisaka i izdao svoje saopštenje gde su koristeći neprikladan rečnik nastavili sa targetiranjem svih medija koji su preneli vest sa portala Žig info.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
4.9.2021. - NUNS je osudio targetiranje i vređanje novinara i naveo da su naše koleginice i kolege izložene kontinuiranim napadima, omalovažavanjima i vređanjima od javnih funkcionera, što dodatno doprinosi polarizaciji našeg društva i onemogućava informisanje građana u javnom interesu. NUNS je podsetio da su predstavnici vlasti dužni da odgovaraju na pitanja novinarima, budući da novinarska profesija nije i ne sme da bude u službi politikantskog potkusurivanja, niti služi za predizborne okršaje sa političkim rivalima, i da niko ne sme, pogotovo predstavnici vlasti, da se na ovakav način ophodi prema našim kolegama i koleginicima.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: