BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Novinari lista Danas List Danas
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Danas
Opis situacije:
2.9.2021. - Premijerka Ana Brnabić je pak na svom Tviter nalogu 2. septembra nazvala koleginice i kolege dnevnog lista Danas „elokventnim lažovima“ zbog teksta u ekonomskoj rubrici o razlikama između potrošačke korpe i prosečne plate i penzije od 2010. do 2020. Premijerka je napisala: „Dobro, vi kažete da sam ja mutava. Ja bih rekla da je to diskutabilno, vi kažete nesumnjivo. I Vučić je, valjda, mutav. I to je diskutabilno, a vama nesumnjivo. I svi u SNS-u su mutavi. Oko toga takođe možemo da raspravljamo. Ali vi ste lažovi. Nesumnjivo. Elokventni“.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
4.9.2021. - NUNS je osudio targetiranje i vređanje novinara ovog lista i naveo da su naše koleginice i kolege izložene kontinuiranim napadima, omalovažavanjima i vređanjima od javnih funkcionera, što dodatno doprinosi polarizaciji našeg društva i onemogućava informisanje građana u javnom interesu. NUNS je podsetio da su predstavnici vlasti dužni da odgovaraju na pitanja novinarima, budući da novinarska profesija nije i ne sme da bude u službi politikantskog potkusurivanja, niti služi za predizborne okršaje sa političkim rivalima, i da niko ne sme, pogotovo predstavnici vlasti, da se na ovakav način ophodi prema našim kolegama i koleginicima.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: