BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Marko Vidojković On-line Podkast koji se emituje na portalu Nova.rs
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak FoNet, Danas
Opis situacije:
24.9.2021. - Nakon epizode podkasta “Dobar loš zao” u kojem je autor Marko Vidojković ospovao predsednika Aleksandra Vučića rečima: „P…a ti materina, je l ti ovo liči na RTS“, usledili su brojni komentari visokih funkcionera. Ministar odbrane Nebojša Stefanović je istakao da se ovde ne radi o incidentu, već da je „samo u nekoliko reči izgovorena cela politika Dragana Đilasa, njegove partije i njegovih saveznika“, kao i da je od Vidojkovićevih psovki i uvreda „gore ćutanje svih onih kojima je obaveza da spreče i osude ovakvo trovanje javnosti“. Između ostalog naveo je: „Кo će od međunarodnih organizacija koje ne propuštaju priliku da se žale na nekakvo ugrožavanje slobode izražavanja sada da osudi ovakve nečuvene uvrede i pretnje na račun šefa države, u kojima se sramotno psuje čak i njegova majka“. i doado: „Neka ne pokušavaju da nađu opravdanje za ovakve napade. Ovo nije pitanje nikakve slobode jednog kobajagi umetnika, ovo je najjasnija politička poruka Dragana Đilasa, njegove partije i njegovog medijskog koncerna upućena predsedniku Republike i to je poslednji korak ka fizičkom napadu“.
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: