BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Snežana Čongradin List Danas
Pol: Mesto događaja:
Ženski Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Verbalna pretnja Snežana Čongradin
Opis situacije:
28.10.2021. -Novinarki dnevnog lista Danas Snežani Čongradin upućene su uznemiravajuće, uvredljive i preteće poruke putem privatne poruke na ličnom profilu novinarke na društvenoj mreži Fejsbuk, kako u pisanom obliku, tako i putem audio i video zapisa. Pretnje su usledile nakon izjave koju je dala agenciji FoNet. Pretnje koje sadrže direktne poruke, ali i niz audio i video snimaka, poslao je M. Č., tim menadžer jedne od mlađih selekcija Fudbalskog saveza Srbije, odnosno njihov zaposleni.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je prijavljen Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.
Slučaj je procesuiran:
Ne

5.8.2022. - Posebno odeljenje za visokotehnološki kriminal Višeg tužilaštva u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu. U obrazloženju se navodi da navedene poruke, iako odstupaju od društveno prihvatljive komunikacije, ne sadrže neposrednu, konkretnu i ozbiljnu pretnju po život oštećene ili njoj bliskog lica. Uložen je prigovor na rešenje.
Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
3.11.2021. - NUNS je najoštrije osudio uznemiravajuće i preteće poruke. NUNS je od predstavnika vlasti tražio da nedvosmisleno osude ovakve pretnje, a od nadležnih institucija očekuje da što pre procesuiraju osobu koja stoji iza njih.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: