BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
KRIK On-line KRIK
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak KRIK
Opis situacije:
2.11.2021. - Predrag Koluvija, kome se sudi da je izvršio krivično delo proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, podneo je dve tužbe protiv KRIK-a i urednika Stevana Dojčinovića. Prva tužba podneta je zbog teksta „Zakazan početak suđenja za ‘Jovanjicu 2‘“, jer je u vesti o suđenju nazvan „optuženi narko-bos“ i tražio je da mu se isplati 400.000 dinara na ime duševnih bolova. 26.11.2021. - U drugoj tužbi protiv KRIK-a je obuhvatio sedam tekstova o slučaju „Jovanjica“, među kojima su uglavnom vesti o suđenjima koja se vode protiv njega u Višem sudu u Beogradu. Kako navodi KRIK, Koluvija je i u ovoj tužbi naveo da je zbog KRIK-ovog izveštavanja izgubio ugled u društvu, da mu se komšije više ne javljaju na ulici, a tvrdi i da pojedini delovi KRIK-ovih tekstova nisu tačni. U drugoj tužbi traži da mu se isplati 2,8 miliona dinara (gotovo 24 hiljade evra) zbog duševnih bolova koje je, tvdi, pretrpeo zbog sedam KRIK-ovih tekstova.
Vlasti su obaveštene:
Ne

Avgust 2023. - Po tužbi za tekst „Zakazan početak suđenja za ‘Jovanjicu 2‘“ prvostepeni sud je obavezao KRIK da plate 89.800 dinara zbog izazvanih duševnih bolova i kompenzacije troškova advokata tvrdeći da je u vesti prekršena pretpostavka nevinosti.
Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: