BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Milena Dimić On-line Vranje News
Pol: Mesto događaja:
Ženski Vranje
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Vranje News
Opis situacije:
4.12.2021. - Nakon što je prošle subote novinarku Vranje News-a Milenu Dimić, MUP pozvao na informativni razgovor pa je potom popustili kući uz izvinjenje i sa obrazloženjem da je u policiju pozvana greškom (postoji službena beleška o tome), pripadnici vranjske policije pojavili su se ponovo rano ujutro 4. decembra na vratima privatnog stana Dejana Dimića i Milene Dimić, urednika i novinarke redakcije Vranje News. Novinarki su potom preneli upozorenje da se nikako ne pojavljuje na ekološkom protestu koji je za subotu u 13.45 zakazan u Vranju i da ukoliko ne posluša savet može dobiti krivičnu prijavu.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
4.12.2021. - NUNS je javno reagovao i zahtevao od policije da ispita navedene incidente koji su načinjeni od strane pripadnika te institucije i o rezultatima izvesti javnost i novinarska i medijska udruženja. Takođe, NUNS je naveo da se ovim potezima samo pravi sve veći jaz nepoverenja u zaštitnike javnog reda i mira što nikome nije u interesu i zato još jednom apelujemo na pripadnike MUP – a da novinarima i drugim medijskim profesionalcima obezbede nesmetane uslove za rad, a na terenu ih dodatno zaštite.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: