BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Goran Jevremović On-line Central Media
Pol: Mesto događaja:
Muški Jagodina
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak UNS, NUNS
Opis situacije:
4.12.2021. - Pripadnici policije u Jagodini su radno ujutru 4. decembra došli u prostorije portala „Central Media“ i upozorila urednika Gorana Jevremovića da ne ide na blokadu puteva i da će snositi „zakonske posledice kršenja javnog reda i mira u vezi sa današnjim protestima“, ako se na njima pojavi. Jevremović je policajcima rekao da je novinar i da izveštava sa protesta. Posle izveštavanja sa prošlonedeljnih protesta na raskrsnici Rakalj, sa kojih je izveštavao, Jevremoviću je stigao prekršajni nalog Policijske uprave Kragujevac po kojem je dužan da plati 5.000 dinara kazne zbog „sprečavanja obavljanja saobraćaja“.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
4.12.2021. - NUNS je javno reagovao i zahtevao od policije da ispita navedene incidente koji su načinjeni od strane pripadnika te institucije i o rezultatima izvesti javnost i novinarska i medijska udruženja. Takođe, NUNS je naveo da se ovim potezima samo pravi sve veći jaz nepoverenja u zaštitnike javnog reda i mira što nikome nije u interesu i zato još jednom apelujemo na pripadnike MUP – a da novinarima i drugim medijskim profesionalcima obezbede nesmetane uslove za rad, a na terenu ih dodatno zaštite.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: