BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Isidora Kovačević On-line Podrinske
Pol: Mesto događaja:
Ženski Šabac
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Podrinske
Opis situacije:
17.12.2021. - U Šapcu su se u ranim jutarnim časovima po gradu pojavili leci na visokokvalitetnom papiru u boji, na kojima stoji "Traže se" i u nastavku, pored ostalih, slika glavne i odgovorne urednice „Podrinskih“, Isidore Kovačević ispod koje stoji "medijska pokrovitelj batinaša". Na dnu letka napisano je "za miran san šapčana". Prema rečima kolega iz lista „Podrinske“, razlog ovog “poziva na linč” jeste činjenica da vlast u Šapcu i pored finansijskog pritiska koji sprovodi nad ovom redakcijom, kao i konstantnih pretnji njihovih botova preko društvenih mreža – nije uspela da „ugasi“ ovaj list. Brojnim člancima u kojima se otkrivaju činjenice o delovanju visokih funkcionera šabačke vlasti, ali i šteti koju strani „investitori“ planiraju da naprave u Pocerini, Jadru, Rađevini i drugim mestima u Srbiji, glavna i odgovorna urednica „Podrinskih“, Isidora Kovačević, očito je skrenula pažnju na sebe i postala smetnja.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je prijavljen policiji.
Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
17.12.2021. - Koalicija za slobodu medija i platforma Tri slobode je najoštrije osudila ovaj događaj i tražili od policije i tužilaštva da hitno reaguju jer je potpuno jasno da je sada i život ove mlade novinarke ozbiljno ugrožen. Tražili su da se otkrije ko je naručio štampanje ovakvih „poternica“, odnosno koja štamparija je te „poternice“ uradila.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: