BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
KRIK On-line KRIK
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak KRIK
Opis situacije:
7.12.2021. - Bogoljub Karić, poznati domaći biznismen, tužio je KRIK, urednika Stevana Dojčinovića i zamenicu urednika Bojanu Jovanović zbog teksta o vezama članova porodice Karić sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i povlašćenom položaju koje njihove kompanije imaju u toj zemlji. Karić tvrdi da mu je KRIK povredio čast i ugled, kao i da su njegov sin i kompanije povezane sa porodicom zbog naše priče stavljeni pod sankcije Evropske unije i američkog Trezora. Tražio je 600000 dinara za naknadu štete.
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
8.12.2021. - NUNS je izrazio solidarnost sa koleginicima i kolegama iz redakcije KRIK, budući da su već duže vreme pod udarcima tužbi zbog svojih istraživačkih tekstova, koji su profesionalno urađeni i napisani. Novinari i novinarke KRIK-a su od početka godine na meti različitih predstavnika vlasti i njihove propagandne mašinerije. Takođe, NUNS je izrazio zabrinutost za finansijski opstanak ove redakcije, ali i svih drugih medija koji su pod finansijskim pritiskom zbog tužbi.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: