BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Ekipa NewsMax Adria TV NewsMax Adria
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak NewsMax Adria
Opis situacije:
23.12.2021. - onemogućavanja u radu Ekipa Njuzmaks Adrije ometana je u svom radu u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Naime, novinarka Jasmina Dobrilović je pokušala da dobije izjavu od predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića u Holu Doma Narodne skupštine, ali je on odbio da pruži odgovore u vezi najavljenog referenduma, a istovremeno je, na istom mestu, u društvu članova porodice, davao intervju koji nema veze sa javnom funkcijom koju obavlja i institucijom na čijem je čelu. Potom je obezbeđenje Skupštine sprečilo snimatelja Njuzmaks Adrije da snima Dačića u Holu, a predsednik Skupštine Srbije je ušao u neprijatnu raspravu sa koleginicom Dobrilović.
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
24.12.2021. - NUNS je osudio onemogućavanje u radu ekipe Njuzmaks Adrije i podsetio a su javni funkcioneri dužni da odgovaraju na pitanja novinara u interesu javnosti, kao i da je nedopustivo da se zabranjuje snimanje u holu i salama za sednice Narodne skupštine, institucije koja simbolizuje slobode građana i vladavinu prava.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: