BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Milan Nikić TV N1
Pol: Mesto događaja:
0 Kragujevac
Vrsta povrede: Izvor:
Pretnja imovini Milan Nikić
Opis situacije:
20.12.2021. - Lokalni funkcioneri iz opštine Batočina su psovali, vređali pa čak i uputili pretnje dopisniku N1 TV Milanu Nikiću iz Kragujevca. Naime, nakon što je završen protest nezadovoljnih građana Batočine ispred sedišta iste opštine, počela je sednica Skupštine opštine Batočina na čijem dnevnom redu je bilo usvajanje budžeta opštine za 2022. godinu. Sednicu je htelo da prati više medijskih ekipa kako bi izvestili javnost o ovoj jako važnoj temi za građane Batočine. Kako je kolega Nikić izjavio za NUNS, jednom broju kolega i koleginica ovo pravo bilo je uskraćeno, dok je on uspeo da uđe u skupštinsku salu, ali nije uspeo da obavi svoj posao. Naime, pojedini odbornici, kao i predsedik opštine Zdravko Mladenović, uputili su kolegi Nikiću veliki broj uvreda uključujući i eksplicitne psovke, a na snimku se osim toga može čuti i pretnja “da će mu udariti to (prim.prev. kameru) o beton”.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
20.12.2021. - NUNS je osudio ponašanje lokalnih funkcionera, podsetio da su sednice skupštine opštine javne i pozvao institucije i nadležne organe da utvrde odgovornost za ovakvo ponašanje.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: