BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Više novinara i medija Više medija KRIK, CINS, BIRN, Danas, NIN, Vreme, portal Direktno.rs, TV N1 i Nova S
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Pink
Opis situacije:
10.1.2022. - Televizija Pink je emitovala u svojoj centralnoj informativnoj emisiji „Nacionalni dnevnik“ emitovala dvadesetominutni kvazi-dokumentarni film „Meta porodica“, u kom se mnoge javne ličnosti, a među njima mnogi nezavisni novinari, optužuju da u saradnji sa kriminalcima i stranim obaveštajnim službama organizuju likvidaciju Aleksandra Vučića i njegove porodice. U filmu se posebno targetiraju Stevan Dojčinović, Branko Čečen, Slobodan Georgiev i Zoran Kesić, pokazivanjem slika i spominjanjem medija u kojem rade, osim Dojčinovića koje je spomenut i imenom i prezimenom. U istom kontekstu se u filmu spominju i BIRN, Danas, NIN, Vreme, portal Direktno.rs, TV N1 i Nova S.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
11.1.2022. - Koalicija za slobodu medija je izrazila veliku zabrinutost zbog emitovanja filma i pozvala nadležne organe i tela da zaštite etiketirane novinare ali i javnost od opasnih manipulacija i laži kojima obiluje sporni televizijski prilog. Koalicija je pozvala Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Republičko javno tužilaštvo da se oglase povodom tvrdnji da novinari ugrožavaju najviše predstavnike Republike Srbije i posebno naznačila da bi se bez jasne reakcije ovih institucija nastavljala kampanja protiv profesionalnih novinara i da bi institucije na ovaj način učestvovale u tim napadima.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: