BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Pero Jovović On-line nova.rs
Pol: Mesto događaja:
Muški Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Verbalna pretnja nova.rs
Opis situacije:
15.10.2021. - Nakon što je tabloid Informer o novinaru Nova.rs Peri Jovoviću napisao da je simbole Kosova objavio na svom privatnom profilu na Fejsbuku, postao je meta pretnji na internetu. Slika ovog novinara sa zabodenim nožem u glavu pojavila se na stranici na Instagramu „Kožnog kaputa“ sa natpisom: „Danas učimo: kako pravilno zaklati svinju.“ U tekstu objavljenom na portalu Informer, novinar je bio na meti jer je na svom Fejsbuk nalogu podelio lokaciju na kojoj se nalazi. U njemu se pominje i Veselin Simonović, glavni urednik Nova.rs, jer je to lajkova. Nakon toga upućene su brojne uvrede i pretnje novinarima, uključujući pretnje fizičkim nasiljem.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
16.10.2021. - Mreža SafeJournalists je osudila ovakav napad na novinara Pere Jovovića i brutalne pretnje koje su mu upućene i tražila je od srpske policije i tužilaštva da što pre procesuiraju osobu koja stoji iza pretnje. Takođe, od predstavnike vlasti je tražila da učine sve što je u njihovoj moći da smire atmosferu u društvu.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: