BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Portal 021, Luftika, VOICE, Autonomija i NDNV Više medija Portal 021, Luftika, VOICE, Autonomija i NDNV
Pol: Mesto događaja:
0 Novi Sad
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Nsuživo
Opis situacije:
27.1.2022. - Na sajtu „Nsuživo“ objavljen je tekst "Pokrajima u kandžama medijske mafije" u kojem se targetiraju mediji Portal 021, Luftika, Autonomija i Vojvođanski istraživačko-analitički portal „VOICE“, glavni i odgovorni urednik VOICE-a Dinko Gruhonjić, kao i Nezavisno društvo novinara Vojvodine. U tekstu su nevedene optužbe da se navedeni mediji i organizacije bave protivdržavnim delovanjem, objavljuju antisrpske tekstove i tekstove za manipulaciju i da su netransparentni. Takođe, navodi se da su: "napadali državu i napredak i podržavali svako delovanje na polju rušenja društvene stabilnosti, kako bi opravdali ogromna uložene saredstva sa strane".
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
28.1.2022. - Koalicija za slobodu medija osudila je nastavak obračuna sa medijima i novinarskim organizacijama u Vojvodini na opskurnim sajtovima koji za sebe tvrde da su mediji. Naveli su da opasnim povezivanjem navedenih medija sa kriminalom i mafijaškim organizacijama treba da zabrinjava i kolege i koleginice u ostalim medijima kao i građane. Takođe, pozvali su Republičko javno tužilaštvo kao i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) da saopšte da li imaju saznanja da ovi mediji i organizacije rade protivno zakonima Srbije i da se finansiraju protivzakonito.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: