BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Milan Stojanović TV N1
Pol: Mesto događaja:
Muški Niš
Vrsta povrede: Izvor:
Verbalna pretnja Tv N1
Opis situacije:
21.2.2022. - Reporter N1 iz Niša Milana Stojanovića napadnut je od strane zaposlenih JKP “Naisus”, dok je snimao raskopavanje Njegoševe ulice. Do incidenta je došlo kada je reporter stigao na događaj i sa oko 50 metara udaljenosti od raskrsnice na kojoj su, bez ograde i natpisa sa upozorenjem, radnici raskopavali ulicu. Tada je čovek koji je prethodno izašao iz kamiona niškog JKP “Naisus”, počeo preteći da prilazi novinaru, vičući da ne snima. Iako im je Milan Stojanović rekao da je novinar i da snima radove, radnici su mu grupno prišli, unosili mu se u lice, nasrtali na njega, pokušavajući da ga oteraju sa zadatka. Tada je novinar pozvao policiju koja je insistirala da se Stojanović izjasni da li mu je prećeno ili ne, dok je Stojanović insistirao da pogledaju snimak. Policija je problem rešila tako što su oko pola sata obezbeđivali ekipu N1 dok nije završila posao, kako bi sprečila dodatni napad. Prethodno su legitimisali novinara i radnike vodovoda.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Ne

28.7.2022. - Osnovno javno tužilaštvo u Niša obavestilo je oštećenog da nema mesta pokretanju krivičnog postupka protiv radnika Naisusa, odnosno, gradskog vodovoda. Naveli su da nakon preduzimanja svih radnji, prikupljanja obaveštenja od svih učesnika u kritičnom događaju i svih drugih radnji u pretkrivičnom postupku nisu došli do saznanja da su upućene reči pretnje napada na život ili telo.
Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
21.2.2022. - NUNS je osudio ovaj napad i ukazao da je uloga novinara i novinarki u svakom društvu da izveštavaju o događajima koji su od javnog značaja, i da novinari moraju biti zaštićeni i nedopustivo je da ih zaposleni u javnom preduzeću sprečavaju da snimaju. NUNS je apelovao na nadležne da je krajnje vreme da se novinarima omogući nesmetan rad. 22.2.2022. - Reagovaka je i mreža SafeJournalists koja je obavestila domaće i međunarodne organizacije o događaju.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: