BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Miljko Stojanović List Danas
Pol: Mesto događaja:
Muški Zaječar
Vrsta povrede: Izvor:
Verbalna pretnja Danas, Miljko Stojanović
Opis situacije:
8.3.2022. - List Danas je 8. marta objavio na internetu članak Miljka Stojanovića „Ukrajinac iz Lavova koji je došao u Srbiju: Ne želim da ubijam ljude”. Nakon objavljivanja, Stojanović je dobio brojne pretnje i uvrede na Fejsbuku. U jednom komentaru piše da ako ne izbriše tekst, „policija može samo da dođe da ga popiše”. U istom komentaru stoji: „ „Ja se ne tužakam, rešava se to na drugi način, ovo mu ne zaboravljam. Srešću ga kad tad a onda neka se moli da ga ne unakazim”. Stojanović kaže da je napisao ispovest čoveka koji je pobegao iz Ukrajine, a koja je objavljena na lokalnim onlajn vestima. Stojanović je naveo: „Nekoliko sati nakon toga pojavili su se uvredljivi komentari gde se taj čovek označava kao nacista, Azovac, strašne pogrdne stvari o Ukrajincima, razne slike i snimci navodnih zločina ukrajinske vojske sa kukastim krstovima. Napravio sam nekoliko snimaka ekrana i postavio ih na svoju Facebook stranicu, a zatim su došle pretnje sa nekoliko profila. Jedan od njih je bukvalno bio moj komšija, koji živi 50 metara od mog doma. To lice je zadržano 48 sati nakon čega je pušteno i sada mu je određena zabrana prilaska”.
Vlasti su obaveštene:
Da

P. S. je osuđen prvostepeno na osam meseci zatvora u kućnim uslovima, uz zabranu prilaska oštećenom tri godine.
Slučaj je procesuiran:
Da

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
14.3.2022. - SafeJournalists mreža je osudila pretnje novinaru i pozdravila činjenicu da su vlasti brzo reagovale. Istakli su da se nadaju da će nadležni brzo sprovesti ceo postupak i adekvatno kazniti počinioca, a da od nadležnih očekuje i potpunu transparentnost ovog slučaja. Pozvali su relevantne institucije u Srbiji da deluju i obezbede bezbednost novinara.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: