BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
TV N1 TV N1
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Tv N1
Opis situacije:
20.3.2022. - N1 televizija je uputila javni poziv predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za TV duel sa predsedničkim kandidatom koalicije „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ Zdravkom Ponošem. Aleksandar Vučić je izjavio da se neće odazvati pozivu N1 da se pojavi u TV duelu i naveo: „Zvali ste moju decu sve vreme kriminalcima, nekad i ubicama. Tako da kada bi mogao sebi da oprostim i da izneverim svoju decu zbog svega onoga što ste njima činili i što ste njima radili u prethodnom periodu onda bih možda došao“. N1 je istakla da izjava predsednika nije tačna i da je ta televizija prenela saznanja istraživačkih portala o ratu škaljarskog i kavačkog klana i fotografiju do koje su došli, a na kojoj se vidi sin predsednika Vučića, Danilo, u društvu Aleksandra Vidojevića, koji se, po tvrdnjama KRIK-a, u policijskoj bazi vodi kao pripadnik kavačkog klana i jedan je od ključnih članova navijačke grupe „Janjičari“. Takođe, naveli su da su preneli i reakciju generalnog sekretara Evropske federacije novinara, koji je rekao da informacije o vidljivim vezama sina Aleksandra Vučića sa kriminalnim krugovima spadaju u red onih za koje postoji javni interes i da bi vlast, umesto što krivi medije, morala da rasvetli pozadinu odnosa članova predsedničke porodice sa kriminalnim krugovima.
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: