BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
KoSSev On-line KoSSev
Pol: Mesto događaja:
0
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak KoSSev
Opis situacije:
25.3.2022. - Srpska lista je objavila saopštenje za medije u kojem je prozvala KoSSev portal za „dezinformacije o dolasku autobusa iz centralne Srbije sa građanima koji bi navodno trebalo da učestvuju na protestima“. U saopštenju se navodi: „Neistine koje se tendenciozno plasiraju mogu imati opasne posledice i poslužiti kao alibi i povod za upotrebu nasilja prema našem golorukom narodu koji na miran, demokratski način izražava protest zbog gaženja osnovnih prava“. U saopštenju se zaključuje: „Pozivamo građane da ostanu suzdržani i ne nasedaju na provokacije i laži koje se plasiraju u ovom osetljivom trenutku“. Urednice portala KoSSev, Tatjane Lazarević izjavila je: „Neistina je da smo objavili dezinformacije. U našoj vesti jasno piše: Pred sam početak protesta, iz pravca Zvečana na ulazak u Kosovsku Mitrovicu, pristiglo je i najmanje deset autobusa sa registarskim oznakama RKS, KM, ČA i BG. Svaki autobus bio je označen rednim brojem. Najveći redni broj koji smo videli je 30. U to su se uverili čitaoci našeg portala. Ista vest je dostupna i dalje, te stoga pozivam i javnost i političare da uporede informacije u saopštenju i na našem portalu“.
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
25.3.2022. - NUNS je osudio najnoviji pritisak Srpske liste na novinarku KoSSeva Tatjana Lazarević. NUNS je istakao da smatra da najnovije saopštenje Srpske liste zapravo predstavlja perfidan način da se novinarka i portal predstave kao izdajnici i da im se crta meta, što ih dovodi u ozbiljnu opasnost od mogućih daljih pretnji i napada.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: