BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Autori emisije „Junaci doba zlog“ i TV N1 Više medija
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak TV N1
Opis situacije:
29.3.2022. - Srpskki pokret Dveri izdao je saopštenje u kom se na neprimeren i opasan način kritukuje emisija „Junaci doba zlog“ na televiziji N1 posvećena episkopu bačkom Irineju Buloviću. Dveri insinuiraju da “godinama prozapadni mediji u Srbiji imaju dugoročnu agendu da lažima i podmetačinama uruše autoritet najpoštovanije institucije u srpskom narodu, ali je očigledno da im to ne polazi za rukom, pa moraju da angažuju dodatne medijske resurse” i tvrde da se predstavljanjem lika i dela episkopa Bulovića zapravo vređaju tradicionalne i duhovne vrednosti našeg naroda. Dveri navode da bi „ovakav odnos prema najbrojnijoj verskoj zajednici u Srbiji, u modernim evropskim društvima, na koja se ovi mediji često pozivaju, bio najoštrije pravno sankcionisan“, i dodaju „kakve su bile reakcije u Francuskoj kada su vređana prava muslimanskih vernika“.
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
29.3.2022. - NUNS je najoštrije osudio saopštenje i pozvao učesnike u javnom životu, posebno političare, da shvate značaj javne reči koje mogu imati dalekosežne posledice i prestanu sa opasnim etiketiranjem i targetiranjem profesionalnih novinara, a nadležne organe da reaguju i ne dozvole javne pozive na linč neistomišljenika.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: