BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Ekipa TV N1 TV N1
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak TV N1
Opis situacije:
15.4.2022. - Novinarka televizije N1 Vanja Đurić i snimatelj Ivan Žugić verbalno su napadnuti juče u Beograu dok su snimali izjavu sagovornika. Dok su se pripremali za snimanje dogovorenog intervjua sa sagovornikom u parku koji se nalazi u blizine jedne banke, prišao im je čovek iz obezbeđenja koji im je dobacivao da su “upali” u banku, a zatim ih psovao i vređao.
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

16.4.2022. - Komercijalna banka uputila je izvinjenje zbog neprimerenog ponašanja člana obezbeđenja prema ekipi televizije N1. Istakli su da iako je u pitanju eksterno angažovano obezbeđenje Securitas Services d.o.o, a ne zaposleni Banke, žele da budu jasni da je za njih reč o nedopustivom obraćanju, koje najoštrije osuđuju. „Odmah nakon incidenta, stupili smo u kontakt sa kompanijom, odgovornom za obezbeđenje naše banke, i od njih dobili uverenje da će radnik bez odlaganja biti procesuiran za nedolično i neprofesionalno ponašanje, u skladu sa njihovim internim procedurama“, naveli su u saopštenju.
Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
15.4.2022. - NUNS je javno reagovao i osudio ovaj incident. NUNS je naveo da smatra da je napad posledica etiketiranja novinara od strane nosilaca javnih funkcija, te ih je pozvao da se odreknu takve prakse koja ugrožava bezbednost novinara.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: