BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Isidora Kovačević On-line Podrinske
Pol: Mesto događaja:
Ženski Šabac
Vrsta povrede: Izvor:
Verbalna pretnja Isidora Kovačević
Opis situacije:
29.4.2022. - Glavna i odgovorna urednica Podrinskih Isidora Kovačević je dobila preteću poruku, nakon što je na društvenim mrežama objavila fotografije funkcionera SNS-a i bivšeg narodnog poslanika Aleksandra Peranovića, koji je istovremeno direktor Fonda PIO Šabac i nalazi se na čelu šabačkog hipodroma, uz komentar „kad ti stranka bira društvo.“ Na prvoj fotografiji je Peranović u društvu batinaša na šabačkom mostu u toku demonstracija u novembru prošle godine, dok je na drugoj u ulozi političkog funkcionera. Nakon toga na društvenim mrežama sa anonimnog profila upućene su joj uvredljive i preteće poruke. Kovačević je navela: „Pretnje su nove i odnose se na pričanje o meni javno dok ne završim u ludnici. Duže vreme nisam ništa objavljivala o politici i batinašima, a priča o poternicama se „ohladila“. I sad kad sam spomenula tako nešto, stigla je ta poruka puna pokušaja vređanja uz to da ću završiti u ludnici“. Slučaj je prijavila policiji.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Ne

Tužilaštvo je obavestilo oštećenu da nema osnova sumnje za pokretanje krivičnog postupka jer nema elemenata krivičnih dela koja se gone po službenoj dužnosti.
Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
30.4.2022. - NUNS je osudio pretnje upućene novinarki i podsetio da su novinari koji rade u lokalnim medijima najugroženiji i da su laka meta za potencijalni fizički napad. NUNS je pozvao tužilaštvo i policiju da što pre reše sve slučajeve pretnji novinarki Isidori Kovačević.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: