BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Ekipa portala Nova.rs On-line Nova.rs
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Verbalna pretnja Nova.rs
Opis situacije:
20.4.2022. - Ekipi portala Nova.rs ugrožena je sigurnost u Ulici Vlastimira Đuze Stojiljkovića u beogradskom naselju Mirijevo dok su pokušavali da snime zgrade za koje se sumnja da su predmet sporne legalizacije. Redakcija je dobila informacije da zgrade gradi firma izvesnog Novaka Stajića, koji je rođeni brat načelnika Sekretarijata za poslove ozakonjenja objekata grada Beograda Nemanje Stajića i poslala je ekipu na lice mesta. Tada se pojavila osoba koja se predstavila kao čuvar i nasrnula na snimatelja, uz direktne pretnje i uvrede. Novinar portal Nova.rs Miloš Lazić je rekao: “Bila je izuzetno neprijatna situacija. On je tvrdio da smo mi ušli na privatni posed i da nemamo pravo da snimamo”. Dodao je: “Pokušali smo da mu objasnimo da nije u pravu i da ne može da nam zabrani da radimo. Onda je nekoliko puta odlazio i pričao sa nekim mobilnim telefonom. Posle razgovora telefonom bivao je sve agresivniji da bi nam zapretio rečima ‘nemoj da radi motka’. Takođe nam je poručio da smo imali sreće jer nije pustio psa na nas.”
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je prijavljen tužilaštvu.
Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
21.4.2022. - NUNS je osudio pretnje i pozvao nadležne organe da ispitaju sve okolnosti slučaja i preduzmu sve radnje da se slučaj što pre reši kako bi novinari ubuduće mogli neometano da rade.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: