BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Ekipa portala Nova.rs On-line Nova.rs
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Verbalna pretnja Nova.rs
Opis situacije:
28.5.2022. - Novinarska ekipa portala Nova.rs napadnuta je dok je izveštavala sa terena. Napad se dogodio na Banovom brdu dok je ekipa portala Nova.rs izveštavala o požaru koji je izbio u restoranu brze hrane. Osoba koja se predstavila kao obezbeđenje objekta koji se u jutarnjim časovima zapalio u pomenutoj ulici, nije dozvoljavala novinarima da obavljaju svoj posao i fizički je gurala reportera Nova.rs. Neke od uvreda i pretnji koje je izrekao nepoznati muškarac su: „Odgovaraćete za sve, brišite fotografije. Ajde bolje vam je da ne dobijete batine, da vas ne izlomimo kao p***e, jel si me čuo buđavi? Ajde paljba, da ti ne bih j***o mater, paljba“.
Vlasti su obaveštene:
Da

Muškarac koji je napao reportere je uhapšen i njemu je određeno zadržavanje po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu
Slučaj je procesuiran:
Da

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
28.5.2022. - NUNS je javno osudio napad i pozdravio brzu reakciju policije koja je uhapsila napadača i pozivamo tužilaštvo da u ovom slučaju pokaže svoju efikasnost kako bi nadležni sud mogao da izrekne adekvatnu kaznu, i tako obeshrabri buduće potencijalne napade na novinare.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: