BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Vukašin Obradović List Danas
Pol: Mesto događaja:
Muški Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Vukašin Obradović
Opis situacije:
17.6.2022. - Novinar i urednik u dnevnom listu Danas, Vukašin Obradović, našao se na meti napada provladinih tabloida ali i visokih funkcionera Srpske napredne stranke zbog teksta „Tramp Junior, Hanter Bajden i Danilo Vučić”, koji je objavio Danas. U tekstu Obradović objašnjava čitaocima da su poslovi kojima se bave najbliži članovi porodica nosilaca visokih funkcija od javnog interesa, tako što daje primere izveštavanja medija o sinovima Margaret Tačer, Donalda Trampa i Džozefa Bajdena. Isto tako legitimno je pravo domaćih medija da izveštavaju o tome sa kim se druži i fotografiše stariji sin predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da zbog toga ne budu diskriminisani. Pomen imena predsednikovog sina iskoristili su provladini tabloidi i pojedini funkcioneri SNS-a, poput Darka Glišića, da optuže Obradovića da napada decu predsednika Vučića i iznosi “najgnusnije laži”, kao i da je pomenuti tekst finansiran od strane funkcionera Socijalističke partije Srbije, Novice Tončeva.
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
17.6.2022. - NUNS je najoštrije osudio spinovanje i crtanje mete Vukašinu Obradovića i podsetio Aleksandra Vučića i ostale funkcionere SNS-a da ne smeju da odbijaju da govore za kritičke medije, da su oni službenici uposleni od strane svih građana Srbije i da su njima odgovorni.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: