BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Dragana Prica Kovačević On-line 021.rs
Pol: Mesto događaja:
Ženski Novi Sad
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Portal 021
Opis situacije:
17.5.2022. - Novinarka portala 021.rs Dragana Prica Kovačević i zainteresovani građani koji su želeli da prate suđenje aktivistkinji Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“ Dragani Arsić po tužbi suvlasnice “Galensa” Sanje Petrić, udaljeni su iz sudnice i legitimisani. Nakon što je pravni zastupnik suvlasnice Galensa Sanje Petrić, advokat Nemanja Aleksić, rekao da je neko fotografisao njegovu stranku u sudnici, suđenje je zatvoreno za javnost, a ubrzo potom i odloženo. Novinarka portala 021.rs Dragana Prica Kovačević kaže da se nikada ranije nije dešavalo da novinari budu izbačeni iz same zgrade suda i pritom budu legitimisani. “Takođe, veliki problem je što smo nakon pisanja sudu, dobili odgovor gde su oni potpuno ignorisali činjenicu da smo mi udaljeni iz zgrade suda. Samo su rekli da nismo pušteni u sudnicu jer nije bilo mesta, dok na pitanja žašto smo udaljeni i legitimisani nisu odgovorili”, navodi novinarka.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
18.5.2022. - NUNS je ragovao i naveo da je zabrinjavajuć ovakakv postupak suda i pozvao sudove da omoguće prisustvo javnosti u slučajevima kada ona nije isključena iz zakonskih razloga. Sudovi moraju da obazbede nesmetan rad novinarima u skladu sa zakonom jer jedino na takav način može da se s jedne strane obezbediti dobra informisanost javnosti a sa druge strane transparentnost rada sudova.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: